JEB architecten_220622 render 01
JEB architecten_220622 render 03
220622 render 02
previous arrow
next arrow

Villa S1b

Onder de rook van Alkmaar ontwierp Jeb Architecten deze ruime woning voor een groot gezin. Gelegen op het achtererf van een herbouwde boerderij lag de keuze voor een schuurwoning voor de hand. Een schuurvilla is het ontwerp eerder te noemen. Ruimtelijk royaal met kantoor, 4 slaapkamers en gastenverblijf.

In de opzet van het ontwerp zijn we uitgegaan van twee losstaande volumes op de begane grond die verbonden worden door de 25 meter lange kap. Door deze volumes ten opzichte van elkaar te laten verspringen onder de brede kap ontstaan aan twee kanten overkappingen. Aan de zuidkant vormt dit een natuurlijke zonwering voor het vele glas op de begane grond. Aan de noordkant maakt deze overkapping de garage wat minder nadrukkelijk aanwezig.

Een duurzame woning

De begane grond heeft een open plattegrond met een vide in de woonkamer, wat zorgt voor ruimtelijkheid en een sterke verbinding met het zuidelijk georiënteerde landschap. Privéruimtes, zoals slaapkamers en badkamers, bevinden zich op de bovenverdieping. Het bijgebouw vormt een naadloze uitbreiding van het hoofdgebouw en kan dienen als een veelzijdige ruimte, zoals een studio-, kantoor- of praktijkruimte.

Licht en open

De woning is opgetrokken uit prefab houten skeletbouw met een houten zadeldak en binnenwanden bekleed met berken fineerplaten, wat voor een warm interieur zorgt. De gevel en het dak zijn bedekt met verkoold shou-sugi-ban hout. De robuuste uitstraling van dit materiaal past goed bij het strakke ontwerp en het warme interieur van deze woning.

Meer door Jeb Architecten

Zwarthuis
KHM26
Blackhouse