Slide
PlayPlay
Slide
PlayPlay
previous arrow
next arrow

Huis Zuidkamp

In de bosrijke omgeving van Enschede ontwierp Jeb Architecten deze minimalistische schuurwoning. De kavel bevindt zich op voormalig militaire basis Zuidkamp. Om vanuit de lucht niet als zodanig herkenbaar te zijn is de bebouwing tijdens de Duitse bezetting gebouwd naar voorbeeld van een Twents buurtschap.
Ook Huis Zuidkamp is niet ontworpen om op te vallen. De rijk begroeide kavel vormde het uitgangspunt voor dit ingetogen ontwerp. De keuze voor een houten gevel- en zelfs dakbekleding zorgt ervoor dat het volume een harmonieus geheel vormt met de bomen eromheen.

Binnen-buiten

De rijke kavel vormde ook de basis voor het interieur. De zorgvuldig gekozen ramen in de langsgevels zijn beperkt in aantal maar hebben allen een aanzienlijke maat. Het bos is zo in elke ruimte nadrukkelijk aanwezig. De ruimtelijkheid van de begane grond versterkt dit gevoel. In de open plattegrond zijn de verschillende ruimtes toch duidelijk te onderscheiden. Deze ruimtes worden verbonden door een centrale verkeerszone. Deze zone wordt nog eens benadrukt door openingen in de beide kopgevels die aan de buitenzijde wegvallen achter het open lattenwerk van de gevel.

Vakantiehuisjegevoel

Een van de wensen van de opdrachtgever was dat het interieur de eenvoud en sfeer zou hebben van een vakantiehuisje. Daarom is ook in het interieur hout volop aanwezig. Een deel van de wanden is hiermee bekleed. Ook alle inbouwkasten zijn meegenomen in het ontwerp en zijn weggewerkt in de houten wandbekleding.

Meer door Jeb Architecten

Zwarthuis
KHM26
Blackhouse